Skip to content

30 juni 2022

Handgeknoopte tapijten, alles wat u wilt weten

Wat maakt een tapijt nou precies tot een handgeknoopt tapijt? In onderstaande blog leggen wij dit exact aan u uit. We bespreken de historie, het materiaal gebruik, de kleuren en hoe u ze het beste kan herkennen. Wist u namelijk dat de eerste handgeknoopte tapijten maar liefst 2500 jaar geleden zijn gemaakt? 

 

 

Historie van handgeknoopte tapijten 

Koude vloeren in de winter, daar hadden onze verre voorouders ook last van. Ze vonden hier een oplossing voor: het vloerkleed. In het begin hadden ze enkel een praktische functie. In de loop der eeuwen is hier ook een decoratieve functie aan toegevoegd. 

In Perzië (het huidige Iran) hebben deze tapijten zich ontwikkeld tot één van de voornaamste kunstvormen van het land! Het jaartal wanneer Perzen begonnen met gedecoreerde tapijten maken is lastig vast te stellen. Het oudste Perzische tapijt is niet in Iran, maar in Siberië gevonden, in een blok ijs! Op basis van de decoratie op dit kleed, stamt dit zogenoemde ‘Pazryktapijt’ uit de vierde eeuw voor Christus. Waarschijnlijk is het via handelaren van Iran naar Siberie gereisd. Met deze informatie weten we dat de Perzen 2500 jaar geleden al gecompliceerde tapijten maakten. 

Vanaf de zestiende eeuw raakte de tapijtindustrie in een stroomversnelling Sjah Abbas I (1571-1629) realiseerde zich dat er veel vraag was naar Perzische tapijten. Engelsen, Fransen en Nederlanders stonden in de rij voor de handgeknoopte tapijten, hiermee konden ze laten zien hoeveel rijkdom ze bezaten. Sjah Abbas wist het zeker, hier viel goud geld mee te verdienen. Er werden hofwerkplaatsen op een grote schaal aangelegd. Hier waren honderden vrouwen tegelijkertijd bezig met het weven van tapijten. Bij de grootste en meest complexe tapijten duurde het soms wel 3 tot 4 jaar voordat deze helemaal af was.

 

Het materiaal van handgeknoopte tapijten

Handgeknoopte tapijten hebben verschillende soorten eigenschappen. De materialen die worden gebruikt zijn wol, zijde en katoen. Het wol is afkomstig van schapen, geiten en kamelen. Hierbij is schapenwol het meest gebruikte materiaal. Geitenwol komt op de tweede plaats en kameelhaar wordt zelden gebruikt. Zijde is een materiaal wat wordt gebruikt bij de samenstelling van kostbare fijn geknoopte tapijten. Katoen wordt gemaakt van de katoenplant, en is dus een natuurlijk product. Het materiaal wordt vaak toegepast in tapijten als ondersteuning en wordt voornamelijk gebruikt voor de ketting en inslag van het tapijt.

 

De Kleuren

Kleuren geven expressie en roepen een bepaalde emotie op. De kleuren van de natuur zijn verwerkt in handgeknoopte tapijten. Door het uitgebreide kleurenpallet in de tapijten worden de kleuren uit je interieur met elkaar in verbinding gebracht. Een handgeknoopt tapijt past bij een werelds, etnisch interieur, maar ook bij een industriële, strakke woonstijl. Heb je een strak interieur? Creëer meer warmte door te kiezen voor een handgeknoopt tapijt met meerdere kleuren en een drukker patroon.

 

Hoe herken je handgeknoopte Tapijten?

Er zijn verschillende elementen waaraan je een handgemaakt tapijt kan onderscheiden met machinaal vervaardigde tapijten. Een handgemaakt (of handgeknoopt) tapijt wordt ontwikkeld door middel van speciaal ontworpen weefgetouw. Wat de naam al zegt, ze worden handmatig geknoopt. Machinaal vervaardigde tapijten maken gebruik van een mechanisch weefgetouw. Dit is geautomatiseerd en wordt computergestuurd. Dit gaat een stuk sneller dan de originele gemaakte handgeknoopte tapijten. 

Hieronder zetten we de verschillende elementen op een rijtje, waardoor je een onderscheid kunt maken tussen een echt handgemaakt tapijt en een tapijt dat met de machine werd gemaakt.

  • Imperfecties 

Een handgeknoopt tapijt bevat imperfecties. In het weven van een tapijt zit een hoop aantal uren. Het is onvermijdelijk dat er fouten worden gemaakt. Handgeknoopte tapijten zijn te herkennen aan het niet geheel recht lopen van horizontale of verticale patronen. Dit kan eigenlijk niet als een fout gezien worden, aangezien dit jouw kleed speciaal maakt!

  • Asymmetrie

Asymmetrie is ook een element wat terugkomt in een handgeknoopt tapijt. De ene bloem kan weer een klein beetje anders zijn dan de andere uit het patroon. Dit is een kenmerk aan de handgeknoopte kleden, want in gefabriceerde kleden zie je dit niet terug. 

  • Knopen

Bij een handgeknoopt kleed kan je ervan uitgaan dat het grotendeels uit knopen bestaat. Hoe kan je dit ontdekken? Door een stukje van het tapijt te vouwen naar achteren kun je diep in de polen kijken. Bij een handgeknoopt kleed kun je gemakkelijk de knopen zien, dit is niet het geval in machinale imitaties. 

  • Franjes en randen 

Franjes zijn een verlenging van de basis van het tapijt. Ze worden niet, net als bij een machinaal gemaakt tapijt, achteraf aan het tapijt bevestigd of vastgenaaid. Bij een handgeknoopt kleed zie je de franjes terug aan de twee korte zijden van het tapijt met het doel de knopen bijeen te houden. 

  • Gebruikte materiaal 

Handgeknoopte tapijten worden gemaakt van wol, zijde en katoen. Dit zijn de enige materialen die worden gebruikt bij het creëren van een handgemaakt tapijt. Handgeknoopte tapijten worden niet van synthetische garen gemaakt.

  • Prijsverschil 

Als laatste kun je een handgeknoopt tapijt herkennen aan de prijs. Hoe meer tijd erin zit, des te hoger de prijs. Daarnaast is het werk zeer arbeidsintensief. Als wever moet je secuur en geconcentreerd te werk gaan. Een handgeknoopt tapijt is daarom een stuk duurder dan een tapijt wat machinaal vervaardigd is. 

Zoek producten